+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

Wat is aluminium composiet?

aluminium-composiet-larson-basis-kleuren

Wat is aluminium composiet?

23 juni 2020

Aluminium composiet is naast staal, RVS en brute materiaal één van de meest verwerkte producten bij Allpro. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Dit samengestelde, multifunctionele materiaal wordt hieronder toegelicht.
 

Wat is composiet?

Composiet is een verzamelnaam voor een samengesteld product. Het materiaal is opgebouwd uit verschillende componenten, waardoor het materiaal verbeterd en versterkt wordt voor het eindgebruik. Composiet is afgeleid van het Engelse “composed” wat letterlijk “samengesteld” betekent. Composiet is dus altijd een technisch vervaardigd product.

 

Wat is aluminium composiet?

Aluminium composiet is een samengesteld product van aluminium, en eventueel een ander materiaal. In het geval van aluminium composiet zijn dit twee platen aluminium als buitenhuid (legering) die een kern bevatten met een specifieke, gewenste eigenschap. Dit zorgt ervoor dat de samengestelde materialen een toegevoegde bijdrage leveren aan het eindproduct. De kern van het materiaal kan uit verschillende materialen bestaan, welke allemaal andere eigenschappen hebben.

 

Composiet met PE-kern

Er bestaat aluminium composiet met een PE-kern, en met een FR-kern. Composiet voorzien van een PE-kern (Polyethyleen) bevat een bepaald bepaalde soort thermoplastische kern van hars. Dit zorgt ervoor dat aluminium composiet met deze kunststof kern een stuk lichter is dan massief materiaal. Het is eenvoudig te bewerken, bijvoorbeeld met een frees of een zaag, waardoor het eenvoudig te gebruiken en verwerken is. Nadeel van composiet met een PE-kern is dat het niet brandbestendig is. Hierdoor is de toepasbaarheid van materiaal met een PE-kern alléén bedoeld voor het gebruik in lage panden, luifels en bewegwijzering. Let op: De specifieke normen voor het gebruik van dit composiet variëren per land.

Composiet met FR-kern

Vanwege de verschillende eisen is er ook een andere kern ontwikkeld. Dit is aluminium composiet met een FR-kern. FR staat voor “fire retardant”. Dit composiet is voorzien van een mineralen, brandvertragende kern. Dit hightech product kan de B-s1 classificatie behalen volgens de EN 13501-1 norm.

Composiet met een kern van honingraat

Er is nog een andere variant: een kern van honingraat, oftewel “honeycomb”. Hierbij zit een kern van aluminium honingraat onder grote druk verlijmd tussen twee aluminium platen. Doordat er een soort raatligger wordt gecreëerd binnenin het materiaal, zijn deze panelen zeer rigide, oftewel onbuigzaam. De platen zijn hierdoor erg recht en kunnen in een constructie een grote overspanning realiseren. Doordat dit materiaal helemaal uit aluminium bestaat is het volledig recyclebaar.

Interessant aan de verschillende soorten aluminium composiet is dat de buitenhuid verkrijgbaar is in een zeer gevarieerd scala aan coatings en kleurmogelijkheden. Dit kan lak zijn, maar ook wood- en betonlooks, of andere afwerkingen. Zo kan het naar wens worden aangepast aan de omgeving waar het geplaatst wordt.

Eigenschappen van aluminium composiet

  • Licht; laag gewicht per vierkante meter ten opzichte van massief materiaal
  • Extreem rigide; Zeer onbuigzaam materiaal
  • Onderhoudsarm; Weerbestendig en zeer lange levensduur
  • Brandklasse
  • Grote variatie aan bewerkingen mogelijk; Frezen, graveren, perforeren, zagen, knippen, contourfrezen, randafwerkingen, rolvormen, buigen, persvormen en mechanisch verbinden.
  • Grote variatie aan designmogelijkheden
  • Veilig en gecertificeerd voor onder andere marine- en spoorvoertuigen.

Meer over de voordelen van aluminium composiet, leest u hier.

 

Waar wordt aluminium composiet voor gebruikt?

De eigenschappen van aluminium composiet maken het materiaal zeer geschikt voor de bouw en constructie van verschillende soorten werken. Dit kunnen gevelpanelen, façades of andere afwerkingen van het exterieur van gebouwen zijn, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het materiaal wordt ook gebruikt voor het design van interieurs, achterwanden, boeiboorden, dakkappellen, sierwanden, tussenschotten, plafonds en andere doeleinden. Ook kunnen constructies door deze panelen worden verstevigd.

Naast interieur- en exterieuroplossingen is aluminium composiet, met name honingraat, bruikbaar voor marine en spoorvoertuigen. Hierbij spelen het lichte gewicht (E.g. 5,17 kg per m2 bij een dikte van 10mm) en de eerdergenoemde eigenschappen een grote rol. Doordat honingraat een A2 brandklasse heeft, is dit ook een voordelige bijkomstigheid, zeker in de transportbouw, waar veiligheid uiteraard top prioriteit is.

Helix-Utrecht-allpro-gevel-aluminium-collage

Op bovenstaande afbeeldingen verschillende weergaven van toepassingsgebieden van aluminium composiet.

Meer weten? – Klik hier voor de technische specificaties van composiet met een FR-kern.

Of klik hier voor de technische specificaties van aluminium composiet met een honingraat (honeycomb) kern. 

 

Meer nieuws & updates…

0 reacties