+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

Bouwen als een baas met het plaatmateriaal van de toekomst

gevelbekleding-villa-aluminium-composiet-allpro

Bouwen als een baas met het plaatmateriaal van de toekomst

14 juli 2021

Aluminium composiet is het plaatmateriaal voor bouwers met een toekomstvisie. Mensen die kwaliteit en bewerkbaarheid voorop stellen voor gevelbekleding, geven aan steeds beter hun weg te vinden naar ACM. Aluminium composiet is niet enkel een materiaal wat wordt toegepast bij de grote gevelprojecten, ook villabouwers, vakmensen en aannemers passen het materiaal vaker toe.  Door de verschillende eigenschappen van plaatmateriaal met elkaar te vergelijken zijn steeds meer bouwers van de kwaliteiten en voordelen overtuigd. Het gebruiks- en verwerkingsgemak zorgt voor veel designflexibiliteit. Inmeten en toepassen direct in het werk was nog nooit zo makkelijk.

Wat is aluminium composiet?

Aluminium composiet is een plaatmateriaal van 4mm dik dat bestaat uit twee buitenhuiden van aluminium (5005 legering bij HQ-materiaal), met een kern van mineralen (in het geval van FR). Deze FR-kern (Fire Retardant), is tevens brandvertragend. Het aluminium wordt voorzien van een coating in een gewenste kleur. De platen zijn beschikbaar in een breedte van 1500mm en zijn bestelbaar in standaard lengteafmetingen van 3000mm, 4000mm, 5000mm of 6000mm.

>> Bekijk hier de beschikbare kleuren in het assortiment ACM van Allpro

larson-aluminium-composiet-acm-acp-panelen

Hoe kan ik het materiaal zelf bewerken?

ACM laat zich zeer eenvoudig bewerken. Dit kan door gebruik te maken van een bovenfrees, invalfrees of een invalzaag. In de onderstaande video is een voorbeeld te zien van het principe van het verwerken van het plaatmateriaal. In dit geval wordt er een gevelcassette als voorbeeld gehanteerd. Op 0:20 zijn de freeslijnen te zien.

Hoe zit dat met de technische specificaties?

Het ACM verkrijgbaar bij Allpro is enkel kwaliteitsmateriaal. Er zijn vele verschillende soorten, maten en kwaliteiten van het materiaal in omloop, let daar dus goed op wanneer je materiaal inkoopt. Wees je bewust van de legering van het aluminium en denk ook aan de garanties. Via onderstaande knop kom je terecht bij de technische specificaties van het materiaal dat beschikbaar is in onze groothandel.

 

 

Vraag uit de markt

Er is een veranderende vraag aan het ontstaan vanuit de markt. Mensen nemen niet meer zomaar genoegen met een windveer, randafwerking of boeiboord die ze over 5 jaar weer moeten vervangen. Nee, de uitstraling, kwaliteit en de duurzaamheid zijn voor opdrachtgevers essentieel. Er is een grotere vraag naar producten met een luxe uitstraling. Daar sluit ACM perfect bij aan. Bouwers met een toekomstvisie zijn veel aan het experimenteren met de mogelijkheden van composiet. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van het materiaal uit de Stock Sale.

 

Waarom werken mensen nog met ander materiaal?

Andere plaatmaterialen zijn al lang op de markt. Voor deze plaatmaterialen is veel informatievoorziening en er is hard gewerkt aan de marketing van de plaatmaterialen. Daardoor zijn mensen beter bekend met andere plaatmaterialen, en soms niet op de hoogte van de gemakken van materiaal dat zij nog niet kennen. Naamsbekendheid van andere plaatmaterialen speelt dus een rol.

 

Naamsbekendheid aluminium composiet

Aluminium composiet bestaat al sinds de jaren ’60 en is in de markt gebracht door Alucobond. Dat is ook de reden waarom veel mensen refereren naar het product aluminium composiet als “Alucobond”. Dit is dus de merknaam van een van de aanbieders van ACM. Alucobond investeert veel energie in het marketen van hun product. Aluminium composiet als product voor gevelbeplating krijgt over het algemeen nu steeds meer naamsbekendheid als product. 

Aluminium-Composiet-composite-material-ACM

Let op: Verschillende kwaliteiten

Aluminium composiet is verkrijgbaar in een grote variatie aan prijzen en kwaliteiten. Afhankelijk van het doeleinde waarvoor het gebruikt wordt, kan er voor een bepaald product worden gekozen. Voor borden en bewegwijzering kan er ACM van een minder hoge kwaliteit worden gebruikt. Vaak wordt dit materiaal voorzien van een sticker en delamineren maakt dan niet zo veel uit. De kwaliteit is dan minder belangrijk.

Als ACM wordt gebruikt voor designelementen van interieur of exterieur is de kwaliteit natuurlijk veel meer van belang. Die kwaliteitsproducten voorzien in de behoeften gerelateerd aan kwaliteits- en kleurbehoud, weer- en wind bestendigheid en brandwerendheid. Let daarom altijd goed op wat voor product je koopt, want goedkoop wordt soms duurkoop.

 

Diktes, kernen en buitenhuid

Aluminium composiet is verkrijgbaar in verschillende diktes, met verschillende kernen en met verschillende legeringen. Dat betekent concreet:

Het aluminium:
De buitenhuiden van de plaat zijn gemaakt van aluminium in een specifieke legering. Dit kan variëren in diktes van 0,2mm tot 1mm. Afhankelijk van het doeleinde en gewenste kwaliteit van de plaat wordt hier een keuze in gemaakt.
Deze legeringen worden voorzien van een coating in een gewenste (RAL) kleur, woodlook, betonlook, anodized look of print. Dit kan weer worden afgewerkt met verschillende glansgraden en finishes.

De kern:
Voor de kern wordt er gekeken naar de eigenschappen van dat specifieke materiaal. Welke eigenschap zou de plaat moeten hebben? Voor gevelbouw en constructiewerken wordt daarom vaak gekozen voor een FR-kern. Deze mineralen kern zorgt ervoor dat het paneel “Fire Retardant” eigenschappen heeft. Voordeel voor de totale constructie dus. Ook kan composiet een kern bevatten van honingraat aluminium. Dit zorgt weer voor een extreem licht en stijf paneel. 

>> Lees meer over de kernen van ACM

composiet-aluminium-honingraat-kleuren

Premium producten

Bij Allpro is er een variatie aan ACM verkrijgbaar, dit voor zowel projecten als voor vlakke platen. Heb je hulp nodig bij het uitwerken van een project of wil je panelen laten engineeren? Neem contact met ons op.

Al het materiaal verkrijgbaar bij Allpro is van een premium kwaliteit. Dat betekent: Wat je koopt is kwaliteitsmateriaal en voldoet aan de … eisen.

Allpro is partner van Alucoil en stelt producten van Larson en Larcore ook beschikbaar in hoeveelheden kleiner dan 250m2.

 

Meer nieuws & updates…

0 reacties