+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

De checklist: 6 Dingen die je moet weten voordat je ACM koopt.

checklist-6-dingen-acm-aluminium-composiet

De checklist: 6 Dingen die je moet weten voordat je ACM koopt.

3 november 2021

Top! Je wilt gaan werken met een hoge kwaliteit aluminium composiet materiaal (ACM). Inmiddels ben je waarschijnlijk bekend met alle voordelen die het materiaal te bieden heeft en wat het verschil is met andere plaatmaterialen. Nu is het zo dat er heel veel verschillende soorten, maten en kwaliteiten aluminium composiet in omloop zijn.

Allpro werkt sinds 2009 met aluminium composiet en vandaag de dag kiezen wij er bewust voor om met twee leveranciers te werken. Deze keuze is gemaakt op basis van kwaliteit. Om het jou makkelijker te maken in je zoektocht hebben wij een checklist voor je samengesteld, zodat jij zeker weet dat je een kwaliteitsproduct koopt!

1. Wat wil jij?

Bepaal welke factoren voor jou en je klant van belang zijn. Dit is uiteraard bepalend voor de aankoop. Waar komt het gebouw te staan, worden er eisen gesteld rondom brandbaarheid? Hoe zit het met de garantie als het product eenmaal verwerkt is. Ons advies; kies voor een kwaliteitsproduct. De volgende factoren komen daarbij aan bod:

betonlook-gevelbanden-gevel-kraag-aluminium-composiet-smartlog-allpro

2. De legering van het aluminium

De samenstelling van het toegepaste aluminium is bepalend voor de levensduur van het composiet. Een 3000-legering is  bijvoorbeeld gevoelig voor filiforme corrosie. Dit is zichtbare, draadvormige corrosie die begint op plaatsen waar geen of onvoldoende coating zit. Denk hierbij aan de frees- en zaagkanten. Dit kan zelfs zorgen voor delaminatie van de kern op het aluminium.

Bij een 5005-legering ligt de focus op corrosiebestendigheid. Kortom waar het ook in de Benelux geplaatst wordt, je hebt geen last van garantieproblemen.

3. Check de coating

De coating van het materiaal gaat verder dan alleen de lak. Wat voor coating is er gebruikt en in welke dikte wordt het toegepast? Is de coating bijvoorbeeld van een maritiem-kwaliteit? Is de coating UV-bestendig? Veel al wordt er een 2-laags PVDF lak toegepast, maar is dit voldoende? Standaard kiezen wij voor maritiem kwaliteit. Per situatie kijken we of een 2-laags PVDF coating de juiste is. Vele factoren zijn bepalend voor de kleurvastheid van je materiaal. Semi transparante coatings zijn op langer termijn niet kleurvast. Als er iets mis is met de coating, is dit een van de eerste dingen die je zult zien, dit wil je voorkomen.

4. Wat voor finish is er toegepast?

De meeste unikleuren en metallics zijn gemaakt van een PVDF coating. Ook zijn er verschillende design-coatings welke voor een specifieke uitstraling kunnen zorgen. Zo zijn er mogelijkheden om “iets aparts” te doen met composiet. Denk daarbij aan woodlooks, betonlooks (concrete), “anodized-looks” en semi-transparante finishes. Wanneer de volume groot genoeg is, kun je zelf de kleur finetunen, ook in glansgraden (>600 m2).

5. De kern van je ACM

Er wordt veel “budget materiaal” in ACM aangeboden met een polyethyleen kern. Dit is een zwarte kern gemaakt van kunststof. Het nadeel van deze kern is dat hij erg brandbaar is. Nog teveel interieur en exterieur-doeleinden in Nederland worden hiermee nog uitgevoerd. Ook wordt dit materiaal nog toegepast voor reclamezuilen en dergelijke.

aluminium-composiet-PE-kern-zwart

Bij kwaliteitsmateriaal wordt er vaak gekozen voor een FR-kern. Dit is een zogeheten “Fire Retardant” kern, welke brandwerende eigenschappen heeft. Een stuk veiliger bouwen dus. Sinds enkele jaren is er ook ACM met een speciale kern met A2-brandklasse, deze worden toegepast wanneer er aanvullende eisen zijn. Deze platen zijn echter net iets zwaarder door de substantie van het materiaal.

Let op, een FR-kern is voor de meeste leveranciers niet de standaard, let dus goed op welk composiet je koopt en welke kern het materiaal heeft.

6. Wat is de dikte van het materiaal?

Wanneer je het materiaal buiten wilt toepassen, is het aan te raden om voor een plaatdikte van 4mm te kiezen.  Exterieurkwaliteit moet dan ook als volgt zijn opgebouwd: 0,5 mm aluminium – kern – 0,5 mm aluminium.
Alle andere opbouwen of diktes zijn reclame kwaliteit, of voldoen niet aan de Nederlandse standaarden.

Wat is de uitkomst?

Op basis van al deze factoren hebben wij ervoor gekozen om te werken met aluminium composiet van producenten 3A Composites en Alucoil. Hun merken zijn Alucobond en Larson. Dit zijn ACM producten van zeer hoge kwaliteit.

Alucobond-aluminium-composiet-acm

Premium producten

Allpro is groothandelaar van Alucoil producten. Deze platen zijn tevens verkrijgbaar in ons assortiment in 7 standaardkleuren op afmetingen van 3, 4, 5 en 6 meter lengte bij 1,5m breedte. Je kunt bij ons terecht voor kleinere hoeveelheden (0-10 m2), maar ook voor grotere partijen (>300 m2). Ook zijn er aluminium honingraatpanelen beschikbaar.

Bij Allpro is er een variatie aan ACM verkrijgbaar, dit voor zowel projecten als voor vlakke platen. Heb je hulp nodig bij het uitwerken van een project of wil je panelen laten engineeren? Neem contact met ons op.

Bekijk hier het assortiment.

Meer nieuws & updates…

0 reacties