De vraag voor een blinde bevestiging is een steeds wederkerende. Voorheen was het erg gebruikelijk om verschillende plaatmaterialen te bevestigen met een zichtbare bevestiging als een schroef of popnagel. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. De blinde bevestiging maakt het mogelijk om een strak uiterlijk te creëren, waardoor het project een zeer afgewerkte look krijgt. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
Blinde bevestiging op verschillende manieren
Een blinde bevestiging is altijd te herleiden naar een paar technieken. Deze verschillende manieren zijn verlijmen of monteren. Bij het monteren wordt er een systeem bedacht voor de achterconstructie zodat de elementen bevestigd kunnen worden op onzichtbare wijze. Deze systemen zijn bijna altijd te herleiden naar een tweetal systemen. Een bedhaaksysteem of een SZ-systeem.

Hoe kan ik composiet panelen blind bevestigen?
1. Verlijmen
Verlijmen is vaak een manier om snel en eenvoudig composiet platen te bevestigen. Denk hierbij onder andere aan vlakke platen en boeiboorden die op deze manier bevestigd worden. Afhankelijk van de ondergrond en de toepassing kies je een soort lijmsysteem. Wij raden je aan om altijd van tevoren advies hierover in te winnen. Zo ben je verzekerd van een duurzame bevestiging. Als je dit op de juiste manier doet, kan het materiaal jaren blijven zitten.
Hieronder enkele foto’s van het project Roompot HQ te Goes. Deze vlakke aluminium composiet panelen zijn verlijmd op de gevel.

2. Bedhaaksysteem
Met het bedhaaksysteem kunnen panelen eenvoudig worden opgehangen. Het systeem is met name bedoeld voor verticale belijningen. Van het composiet worden cassettes gemaakt, welke aan de zijkanten zijn voorzien van inkepingen, de bedhaken. De achterconstructie wordt als een raster uitgelijnd, waarbij er verticaal U-profielen met asjes worden bevestigd. Hier worden vervolgens de panelen aan opgehangen.

3. SZ-systeem
Het SZ-systeem is een systeem wat is ontwikkeld voor het eenvoudig ophangen van horizontale panelen. Bovenaan het paneel wordt de “S” bevestigd, en onderaan de “Z”. Zo vallen de elementen precies in elkaar. Door middel van (extrusie)profielen aan de panelen, kunnen deze aan de uitgelijnde achterconstructie worden bevestigd. Het systeem kan op deze manier gestapeld in elkaar worden gemonteerd.

Systemen met honingraat panelen
Niet alleen aluminium composiet met een FR-kern (4 mm) kan blind worden bevestigd. Ook is het mogelijk om systemen met honingraat panelen (tot 40 mm) onzichtbaar te bevestigen. Doordat deze platen zeer licht zijn, lenen deze zich goed voor bijvoorbeeld plafondelementen.
Aluminium composiet kent dus vele voordelen en is dus door het lichte gewicht en designvrijheid ideaal materiaal voor blind bevestigen. Ook HPL, Rockpanel en vezelcement kunnen blind bevestigd worden, dit is echter wat complexer door het gewicht en de substantie van deze panelen.

Plafondelementen blind bevestigen
Je leest het goed: Ook plafondelementen kunnen tegenwoordig blind bevestigd worden. Bij het onderstaande project zijn er zelfs elementen met een lengte van ruim vier meter onzichtbaar gemonteerd. Voor dit project is er een passende, zwarte achterconstructie ontwikkeld. Het materiaal wat hiervoor is toegepast is Larcore, een aluminium composiet met een honingraat kern. Door deze kern is dit materiaal extreem licht en ideaal voor gebruiksvriendelijke montage.

Premium producten
Bij Allpro is er een variatie aan ACM verkrijgbaar, dit voor zowel projecten als voor vlakke platen. Heb je hulp nodig bij het uitwerken van een project of wil je panelen laten engineeren? Neem contact met ons op.
Al het materiaal verkrijgbaar bij Allpro is van een premium kwaliteit. Dat betekent: Wat je koopt is kwaliteitsmateriaal en voldoet aan de gestelde eisen.
Allpro is partner van Alucoil en stelt producten van Larson en Larcore ook beschikbaar in hoeveelheden kleiner dan 250m2.
0 Comments