+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

Even voorstellen: Jesper – Expert in ponsnibbelen

Allpro-jesper-ponsen-ponsnibbel-art-punch-expert-metal-aluminium

Even voorstellen: Jesper – Expert in ponsnibbelen

9 juli 2020

Dit is Jesper, de ponsnibbel expert van Allpro. Jesper werkt momenteel alweer bijna 13 jaar voor Allpro. Oorspronkelijk komt Jesper uit Woudrichem, maar nu woont hij in Andel. Hij komt dagelijks naar werk op een van zijn hobby’s; “Een geholpen 49cc MT uit 1983.”

 

Hoe Jesper begon bij Allpro

Jesper is geboren in 1970, en is op zijn 19e begonnen met werken bij Allpro Giessen. Dit was het jaar nadat hij zijn Ford Capri uit ’73 had aangeschaft. Jesper vertelt dat het werk er in die tijd heel anders aan toe ging. “Er was een drie meter schaar, waarbij je telkens met de hand de aanslag moest maken. Dan keek je naar zo’n glaasje, een soort loepje, en daar kwam dan een meetlint voorbij. Als hij precies op drie meter was moest je knippen.” In die tijd vond hij het werk minder leuk doordat er zo veel processen en procedures waren waardoor hij niet het gevoel had echt lekker te kunnen werken. Hij heeft toen een break gehad, en is 12 jaar elders aan de slag gegaan. Daarna is hij weer teruggekomen en werkt nu weer bijna 13 jaar voor Allpro.

 

Terug naar Allpro door automatisering

Na ruim een decennium ergens anders gewerkt te hebben, ging Jesper weer terug naar MZZN. MZZN en Allpro Giessen werden toen overgenomen en gefuseerd. Henk en Kevin werden de nieuwe eigenaren en dit bracht veranderingen voor de organisatie met zich mee. Met name de automatisering en het uitbreiden van het machinepark waren focuspunten. Jesper kon zich zeker vinden in te automatisering. Hij vertelt dat er veel dingen werden verbeterd. Computers werden geïnstalleerd en de aansturing van de machines werd vereenvoudigd. De aanslagen konden nu – in plaats van met een loepje en de hand – met de computer worden geregeld.

Allpro-jesper-ponsen-punch-machine-composite-waste-ponsnibbel-art-punch-expert-metal-aluminium

De ponsnibbel machines – Wat is ponsnibbelen?

De machines waar Jesper op dagelijkse basis zorg voor draagt, zijn twee grote ponsnibbel machines. Zo’n machine zorgt ervoor dat er gaten en rondingen kunnen worden gemaakt in staal, aluminium, RVS én aluminium composiet (residu op foto hierboven). Ponsen is het maken van gaten, bij ponsnibbelen worden er eigenlijk een aantal gaten achter elkaar in het staal gemaakt, waardoor er een strakke lijn ontstaat. Ponsen wordt altijd gedaan in vlakke platen, de extra bewerkingen die volgen (zoals het zetten) worden daarna gedaan. Dit is om ervoor te zorgen dat de panelen niet kromtrekken en de gaten op de juiste plek komen.

 

Art punch

Jesper houdt zich af en toe ook bezig met ‘art punch’. Dat is het ponsen van panelen met allerlei verschillende formaten gaten waardoor er een afbeelding naar voren komt in het paneel. Er zijn al een aantal ‘bekende koppen’ voorbijgekomen, zoals David Bowie en Deep Purple. Om een goede art punch te creëren in een paneel moeten er duizenden gaatjes in verschillende formaten worden geponst.

Positiviteit en hobby’s

Jesper staat binnen Allpro bekend als de positieve spirit. Elke dag komt hij met een lach naar werk en brengt een bulk aan energie met zich mee. De andere heren in de fabriek waarderen dit ook, en zoeken hem daarom graag op. Hij vult zijn leven naast werken graag met een grote variatie aan hobby’s, waarbij sleutelen aan zijn Ford Capri en de 49cc ook zeker niet mogen ontbreken. Jesper zegt dat hij trots is op zijn Capri, en dat hij lekker overal mag rijden omdat de auto “rijdend erfgoed” is. Naast deze hobby is Jesper onwijs creatief, en heeft in zijn man cave een vitrine in een autoband gemaakt, waarin allerlei kleine miniaturen staan. En niet te vergeten, de “anderhalve bunder tuin” is een plek waar hij graag met zijn vrouw in klust en vertoeft.

 

ford-capri-red-jesper-allpro
Wil jij Jesper en zijn collega’s blijven volgen? Dat kan via onderstaande social links.

Meer nieuws & updates…

0 reacties