+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

Honingraatpanelen in de toekomst van de gevelbouw

Larcore_honeycomb_project_honingraatpanelen_gevelbouw_white_facade

Honingraatpanelen in de toekomst van de gevelbouw

12 mei 2021

Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen, gaan processen in de bouw op de schop. Een project waarbij ‘Cradle to Cradle’ wordt aangehaald is de zo’n beetje de norm, zeker met de wet kwaliteitsborging in het verschiet. Het stopt echter niet bij de processen, ook producten dienen aan de standaarden van de circulariteit te voldoen. Dit daagt producenten en leveranciers uit om selectiever met hun assortiment om te gaan. Met het oog op de toekomst zijn producten die 100% recyclebaar zullen daarom de absolute boventoon gaan voeren. In de gevelbouw zullen we naar verwachting dan ook vaker aluminium honingraatpanelen gaan terugzien.

larcore-honeycomb-honingraat-a2

Wat zijn honingraatpanelen?

Honingraatpanelen zijn samengestelde panelen die zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Bij een honingraatpaneel bestaat de kern uit honingraat (honeycomb) welke onder hoge druk is verlijmd tussen twee buitenzijdes. Door het patroon van de zeshoeken worden er luchtcompartimenten gecreëerd, waardoor de plaat niet massief is. De structuur van het patroon zorgt voor een zeer sterke “constructie” aan de binnenkant van het paneel. Hierdoor wordt er een vorm van biomimetiek gecreëerd: het imiteren van een techniek in de natuur. Honingraat wordt voornamelijk gebruikt om een zeer stevig en lichte plaat te maken. Deze plaat is door de honingraat kern zeer onbuigzaam, ook wel rigide genoemd.

honeycomb-panel-honingraat-panelen-aluminium-zilver

Aluminium honingraatpanelen

Bij aluminium honingraatpanelen wordt de volledige honingraat kern van aluminium onder hoge druk verlijmd tussen twee aluminium buitenhuiden. Afhankelijk van het materiaal waarvan een honingraatpaneel gemaakt is, is deze toepasbaar in een specifieke constructie. In de bouw wordt daarom veelvoudig gebruik gemaakt van aluminium honingraatpanelen.

Aluminium honingraatpanelen brengen veel voordelen met zich mee. Het feit dat aluminium een lichtmetaal is, draagt bij aan de constructieve voordelen en toepasbaarheid wanneer hiervan honingraatpanelen worden gemaakt. De raatligger in de kern maakt het materiaal zeer onbuigzaam en recht, waardoor ze in constructies een grote én strakke overspanning kunnen waarborgen. Hierdoor is het materiaal niet alleen bouwkundig, maar ook architectonisch interessant. De designer van het pand kan door dit materiaal zijn creativiteit de vrije loop laten. Doordat het materiaal volledig van aluminium is, is het volledig recyclebaar en zeer onderhoudsarm. In het kader van milieubewust en circulair denken is dat uiteraard een belangrijke eigenschap.

Gouden-gevel-honingraat-Univacco-Waalwijk-a58-kantoor

Waarom zijn honingraatpanelen interessant?

Ten opzichte van ander plaatmateriaal zijn honingraatpanelen een stuk lichter en vlakker. Honingraatpanelen zijn daarom erg gunstig in constructies waarbij gewicht, stabiliteit en stevigheid een grote rol spelen. Aluminium honingraatpanelen zijn 100% recyclebaar en verkrijgbaar in diktes welke variëren van 6 tot 40 millimeter. Door de vlakheid van het paneel, kunnen deze in grote lengtes worden geproduceerd. Dit is uiteraard afhankelijk van de constructie, maar dit kan lengtes betreffen van meer dan 6 meter.

 

Waarvoor worden honingraatpanelen gebruikt?

Door de eigenschappen van honingraatpanelen worden deze op diverse manieren toegepast. Hierbij kun je denken aan deuren en wanden, maar ook grotere overspanningen met architectonische doeleinden. Honingraatpanelen worden veerlvuldig toegepast in gevelbouw, bij zowel hoog als laagbouw. Ook worden de panelen in de transportsector gebruikt, bijvoorbeeld voor de bodyworks van trucks of in de maritieme sector. Door de vlakheid van de honingraatpanelen zijn zeer grote overspanningen te realiseren, die met massief materiaal gewoonweg niet mogelijk zijn.

aluminium-honeycomb-applications-honingraat-toegepast-maritiem-marine-train-transport-lift-elevator

Honingraat in de gevelbouw

Honingraat wordt al ruim 20 jaar toegepast in de gevelbouw. De afgelopen jaren is er duidelijk een trend ontstaan in het design en de voorwaarden van architecten. De wens om grotere vlakken in de gevel te creëren waarbij zo min mogelijk naden en lijnen te zien waren, werd een wederkerend verzoek. Zoals eerder vermeld, speelt de rigiditeit van de honingraatpanelen een enorme rol. Doordat het materiaal zo licht is, heeft dit impact op de totale uitvoering van de constructie van het gebouw. Er zijn voorbeelden van panden waarbij de panelen ruim anderhalve meter breed, bij bijna zes meter lang zijn. Hierdoor zijn er zeer grote slagen te maken in de bouw, en kunnen grote oppervlakten snel worden bekleed met gevelpanelen. Architecten krijgen meer vrijheid met dit materiaal door de designtoepassing en de mogelijkheden voor de bewerkingen, ook voor de randen.

Hoe worden honingraatpanelen nog meer toegepast?

Honingraatpanelen worden veelvoudig toegepast in – voor de hand liggende – bouwconstructies. Denk hierbij aan industriebouw, hoogbouw, gevelbouw en utiliteitsbouw. De panelen lenen zich echter voor veel meer dan dat. Ook voor interieurtoepassingen als tussen- en sierwanden is het materiaal geschikt. Door het lichte gewicht en de rigiditeit worden honingraatpanelen ook in carrosserie toegepast. De voordelen van de honingraatpanelen zijn ook zeer toepasbaar voor wanden van vrachtwagens, treinen en liften, maar ook in de scheepsbouw en jachtbouw is dit materiaal zeer passend.

honeycomb-aluminium-honingraat-panel-paneel-allpro-application-impression

Wat is het verschil tussen honingraat en aluminium composiet?

Het verschil zit in de kern. Aluminium composiet is een samengesteld paneel. Bij aluminium composiet met een kunststof kern heeft het materiaal een PE of FR brandklasse, en bij honingraat is dat A2. De materiaaldikte van aluminium composiet met een FR kern is 4-6mm, bij honingraat kan dit variëren naar de wens van de eindgebruiker van 6mm tot 40mm. In beide gevallen is het materiaal goed te bewerken, waarbij kantafwerkingen ook mogelijk zijn. Zo kijkt men niet tegen de kern aan, maar is dit netjes afgewerkt. Composiet is een veelgebruikt product, en is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Het materiaal is ontwikkeld om voordelen te creëren op het gebied van gewicht en dikte, af- en bewerkingsmogelijkheden. Zeker in tegenstelling tot materialen als HPL, mineralenplaat en vezelcement zijn dit bij aluminium composiet voordelen.

Design & afwerking van de panelen

Honingraatpanelen zijn beschikbaar in variërende afmetingen en diktes, maar dit betreft voornamelijk de constructie. Het afwerken van de panelen ten behoeve van het ontwerp, of dit nou gevels, interieurbouw of andere doeleinden betreft, kan ook worden aangepast. Het materiaal kan worden gecoat in een eindeloos scala aan kleuren en coatings en ook kan het worden afgewerkt met een variatie aan fineerlagen. Zo kan de afwerking van het totaalproduct precies voldoen aan het gewenste design.

Doordat aluminium honingraat veel variaties biedt en de platen in verschillende afmetingen, diktes en kleuren kunnen worden geproduceerd, is er voor veel uitdagingen een oplossing te vinden met dit materiaal.

aluminium-honingraat-honeycomb-architect-facade-aldocore-allpro-building-construction-facade-design

Meer nieuws & updates…

0 reacties