Honingraatpanelen zijn samengestelde panelen die zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Bij een honingraatpaneel bestaat de kern uit honingraat (honeycomb) welke onder hoge druk is verlijmd tussen twee buitenzijdes. Door het patroon van de zeshoeken worden er luchtcompartimenten gecreëerd, waardoor de plaat niet massief is. De structuur van het patroon zorgt voor een zeer sterke “constructie” aan de binnenkant van het paneel. Hierdoor wordt er een vorm van biomimetiek gecreëerd: het imiteren van een techniek in de natuur. Honingraat wordt voornamelijk gebruikt om een zeer stevig en lichte plaat te maken. Deze plaat is door de honingraat kern zeer onbuigzaam, ook wel rigide genoemd. In dit artikel lees je achtergrondinformatie over het materiaal en hoe dit kan worden toegepast.
Wat is de toegevoegde waarde van honingraat?
Honingraatpanelen zijn ontzettend licht en rigide, zeker ten opzichte van massief materiaal. Daarom zijn deze erg gunstig in constructies waarbij gewicht, stabiliteit en stevigheid een grote rol spelen. Omdat honingraat zeer precies geproduceerd kan worden tegenwoordig, kunnen de panelen zeer vlak worden opgeleverd, wat resulteert in een zeer strak eindresultaat. Denk hierbij aan deuren en wanden, maar ook grotere overspanningen met architectonische doeleinden. Door de vlakheid van de honingraatpanelen zijn zeer grote overspanningen te realiseren, die met massief materiaal gewoonweg niet mogelijk zijn.

Aluminium honingraatpanelen
De volledige honingraatkern wordt bij aluminium honingraatpanelen onder hoge druk verlijmd tussen twee aluminium buitenhuiden. Afhankelijk van het materiaal waarvan een honingraatpaneel gemaakt is, is deze toepasbaar in een specifieke constructie. In de bouw wordt daarom veelvoudig gebruik gemaakt van aluminium honingraatpanelen.
Aluminium honingraatpanelen brengen veel voordelen met zich mee. Het feit dat aluminium een lichtmetaal is, draagt bij aan de constructieve voordelen en toepasbaarheid wanneer hiervan honingraatpanelen worden gemaakt. De raatligger in de kern maakt het materiaal zeer onbuigzaam en recht, waardoor ze in constructies een grote én strakke overspanning kunnen waarborgen. Hierdoor is het materiaal niet alleen bouwkundig, maar ook architectonisch interessant. De designer van het pand kan door dit materiaal zijn creativiteit de vrije loop laten. Het materiaal is volledig recyclebaar doordat het volledig van aluminium is. Ook zijn de elementen zeer onderhoudsarm. In het kader van milieubewust en circulair denken, zijn dat uiteraard belangrijke eigenschappen.

Honingraat in de gevelbouw
Honingraat wordt al ruim 20 jaar toegepast in de gevelbouw. De afgelopen jaren is er duidelijk een trend ontstaan in het design en de voorwaarden van architecten. De wens om grotere vlakken in de gevel te creëren waarbij zo min mogelijk naden en lijnen te zien waren, werd een wederkerend verzoek. Zoals eerder vermeld, speelt de rigiditeit van de honingraatpanelen een enorme rol. Doordat het materiaal zo licht is, heeft dit impact op de totale uitvoering van de constructie van het gebouw. Er zijn voorbeelden van panden waarbij de panelen ruim anderhalve meter breed, bij bijna zes meter lang zijn. Hierdoor zijn er zeer grote slagen te maken in de bouw, en kunnen grote oppervlakten snel worden bekleed met gevelpanelen. Architecten krijgen meer vrijheid met dit materiaal door de designtoepassing en de mogelijkheden voor de bewerkingen, ook voor de randen.
Hoe worden honingraatpanelen nog meer toegepast?
Honingraatpanelen worden veelvoudig toegepast in – voor de hand liggende – bouwconstructies. Denk hierbij aan industriebouw, hoogbouw, gevelbouw en utiliteitsbouw. De panelen lenen zich echter voor veel meer dan dat. Ook voor interieurtoepassingen als tussen- en sierwanden is het materiaal geschikt. Door het lichte gewicht en de rigiditeit worden honingraatpanelen ook in carrosserie toegepast. De voordelen van de honingraatpanelen zijn ook zeer toepasbaar voor wanden van vrachtwagens, treinen en liften, maar ook in de scheepsbouw en jachtbouw is dit materiaal zeer passend.

Wat is het verschil tussen honingraat en aluminium composiet?
Het verschil zit in de kern. Aluminium composiet is een samengesteld paneel. Bij aluminium composiet met een kunststof kern heeft het materiaal een PE of FR brandklasse, en bij honingraat is dat A2. De materiaaldikte van aluminium composiet2 met een FR kern is 4-6mm, bij honingraat1 kan dit variëren naar de wens van de eindgebruiker van 6mm tot 40mm. In beide gevallen is het materiaal goed te bewerken, waarbij kantafwerkingen ook mogelijk zijn. Zo kijkt men niet tegen de kern aan, maar is dit netjes afgewerkt. Composiet is een veelgebruikt product, en is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Het materiaal is ontwikkeld om voordelen te creëren op het gebied van gewicht en dikte, af- en bewerkingsmogelijkheden. Zeker in tegenstelling tot materialen als HPL3, mineralenplaat4 en vezelcement5 zijn dit bij aluminium composiet en honingraatpanelen voordelen.
1 5,17 kg / m2 bij 14mm dikte (Honingraatkern, recyclebaar)
2 7,78 kg / m2 bij 4mm dikte (PE & FR kern)
3 12 kg / m2 bij 8mm dikte (niet recyclebaar)
4 12,5 kg / m2 bij 10mm dikte (hoeken niet af te werken)
5 18 kg / m2 bij 10mm dikte (hoeken niet af te werken)
Design & afwerking van de panelen
Honingraatpanelen zijn beschikbaar in variërende afmetingen en diktes, maar dit betreft voornamelijk de constructie. Het afwerken van de panelen ten behoeve van het ontwerp, of dit nou gevels, interieurbouw of andere doeleinden betreft, kan ook worden aangepast. Het materiaal kan worden gecoat in een eindeloos scala aan kleuren en coatings en ook kan het worden afgewerkt met een variatie aan fineerlagen. Zo kan de afwerking van het totaalproduct precies voldoen aan het gewenste design.
Doordat aluminium honingraat veel variaties biedt en de platen in verschillende afmetingen, diktes en kleuren kunnen worden geproduceerd, is er voor veel uitdagingen een oplossing te vinden met dit materiaal.

Hoeveel vierkante meter gaat er in uw volgende project? – Allpro heeft standaard een voorraad aluminium honingraatpanelen op voorraad. Bekijk hier de certificering van het materiaal en bekijk meer informatie over aluminium composiet.
Doe uw prijsaanvraag via offerte@allpro.nl of neem contact op met onze serviceafdeling.
Klik hier voor de technische specificaties van aluminium composiet met een honingraat (honeycomb) kern.
0 Comments