+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

In het kort: ISO-certificering – Wat houdt dat in?

ISO-9001-wat-is-certificering

In het kort: ISO-certificering – Wat houdt dat in?

26 augustus 2020

In augustus 2020 heeft Allpro de audit voor de ISO-certificering succesvol doorstaan. Voor een certificaat als deze zijn er een aantal zaken binnen een bedrijf of organisatie die op orde moeten zijn. Maar wat houdt dat nou precies in, zo’n audit en ISO-certificaat? 

 

Wat is ISO 9001?

ISO is de organisatie voor internationale norm voor het monitoren van kwaliteit. ISO 9001 is wereldwijd het meest erkende kwaliteitsmanagementsysteem. Het framewerk heeft als doel een organisatie te stimuleren de behoeften van klanten en opdrachtgevers zo goed mogelijk tegemoet te komen en continue kwaliteit te garanderen.

 

Certificaat inhoud

Het ISO 9001 certificaat staat voor kwaliteitswaarborging. Een organisatie die voldoet aan de eisen hiervan kan aantoonbaar voldoen aan eisen en verwachtingen van klanten. Versimpeld betekent dit; Zeg wat je doet, doe wat je zegt en bewijs het.

Een organisatie met dit certificaat actief bezig is met het analyseren en in kaart brengen van de verbeterpunten binnen de operatie. Het bedrijf toetst zichzelf op prestaties en onderneemt stappen om hun interne processen te verbeteren zodat zij behoeften van klanten, relaties en opdrachtgevers steeds beter kunnen accommoderen. Het doel van het certificaat is dus uiteindelijk het verbeteren van de klanttevredenheid en de bedrijfsprocessen.

Hoe krijgt een organisatie een certificering?

Om een ISO 9001 certificaat te krijgen, dient een organisatie een kwaliteitsmanagementsysteem te implementeren dat in lijn is met de meest recente 9001 standaarden. Dan vindt er een audit plaats, waarbij een agent (gecertificeerd orgaan) van ISO op locatie langskomt om deze uit te voeren.

 

Betrokkenheid en verbetering

Met de ISO-audit worden de verschillende afdelingen en divisies van een organisatie getoetst, en aangedrongen tot het kritisch onderzoeken van hun processen. Hiervoor worden werknemers betrokken en wordt het verantwoordelijkheidsgevoel gestimuleerd. Ook risicomanagement wordt aan de kaak gesteld, hierbij komt de “Wat als …?-vraag” aan bod. Zo wordt een bedrijf aangemoedigd om na te denken over een plan B (of C/D/E), mochten er zaken anders gaan dan gepland. Teams worden betrokken bij feedback, waar evaluaties van prestaties aan bod komen. Er wordt uitvoerig teruggeblikt om het behalen van KPI’s en andere doeleinden te realiseren. Door deze uitvoerige manier van monitoren, zorgt een organisatie dat prestaties en services verbeterd kunnen worden en continu worden geoptimaliseerd.

 

Impact en betekenis

Een bedrijf dat ISO gecertificeerd is kan dus aantoonbaar tegemoetkomen aan de verwachtingen van klanten en opdrachtgevers. ISO 9001 gecertificeerde bedrijven leveren hun goederen en diensten conform wet- en regelgevingen. De waarde en betekenis van het certificaat is daarom van belang voor afnemers van goederen, maar ook voor leveranciers.  Al deze eisen vormen de basis voor het totale kwaliteitsmanagementsysteem.

 

Allpro en ISO-9001

Allpro wordt voor de ISO geacht alle bedrijfsprocessen documenteren, verwerken, updaten en implementeren. Hierop volgt een gespecialiseerde audit door een externe expert. Er wordt elk jaar een plan opgesteld waarin tevens risico’s worden opgenomen, welke intern kunnen worden ondervangen. Op deze manier blijven actuele zaken onder de aandacht. Allpro draagt er zorg voor dat dit nauwlettend in de gaten gehouden wordt. De feedback en de registratie ervan wordt als een waardevolle asset beschouwd, omdat hiermee iedereen op de hoogte wordt gesteld van verbeterpunten. Zo kan door gebruik te maken van de ISO-richtlijnen het bedrijf constant kritisch blijven en processen optimaliseren.

Wil jij je feedback delen over de service van Allpro? – Klik dan op deze link en maak kans op een Art Punch!

 

Meer achtergrondinformatie over actueel nieuws en ontwikkelingen vind je in het nieuwsoverzicht via onderstaande button. 

Meer nieuws & updates…

0 reacties