+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

Station Noord – Amsterdam (Noord/Zuid-lijn)

Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn-buiten
station-Noord-zuid-lijn-Amsterdam
Station-Noord-Amsterdam-gevelbekleding-noord-zuid-lijn
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn-vijzelgracht
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn
Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn-buiten station-Noord-zuid-lijn-Amsterdam Station-Noord-Amsterdam-gevelbekleding-noord-zuid-lijn Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn-vijzelgracht Station-Noord-Amsterdam-noordzuid-lijn

AMSTERDAM

STATION NOORD

Project

Voor het project Station Noord in Amsterdam is een ingenieuze constructie bedacht. In de schetsplaten achter de cassettes zijn verschillende sparingen gemaakt voor de elektra. De elementen die over de brug lopen zijn gemaakt van aluminium cassettes. Hiervoor is een variatie van vlakke en ronde cassettes gemaakt. Dit zijn allemaal beddenhaakcassettes, welke allemaal een eigen radius hebben. De zichtzijde is gewalst (en op sommige plekken gezet) en de zijdes zijn erin gelast.

Voor de kopzijdes van het station zijn er elementen gemaakt die conisch hol en bol lopen, welke vervolgens als één element zijn samengesteld. De verticale benen zijn vervaardigd uit taps gezette beddenhaakcassettes. De dak elementen zijn ook rond vervaardigd, elke band heeft een unieke maatvoering door de verdraaiing van het pand.

De Noord-Zuidlijn is verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019.

Details
Architect:
Benthem Crouwel Architects

Materiaal:
Aluminium
Aluminium Composiet

Locatie:
Amsterdam

Oplevering:
2018

Foto credits:
Gé Dubbelman

Publicaties:
Architectenweb

Awards:
Beste Gebouw 2019