+31 416 34 07 36 service@allpro.nl

Dit zijn de verschillen tussen aluminium composiet en andere plaatmaterialen

aluminium-composiet-trespa-rockpanel-eternit

Dit zijn de verschillen tussen aluminium composiet en andere plaatmaterialen

11 februari 2021

Aluminium composiet materiaal (ACM) is een product wat sterk in opmars is. Het product brengt vele voordelen met zich mee, en is daarom ideaal om werkbaar de esthetische afwerkingen van een project te maken. Maar wat zijn nou de verschillen tussen aluminium composiet en andere plaatmaterialen? 

Vaak is de doorslaggevende factor voor de uiteindelijke materiaalkeuze het uiterlijk van de plaat of paneel. De eindgebruiker heeft een voorkeur voor een bepaalde kleur, structuur of look. Als verwerker zijn er echter meerdere materiaaleigenschappen om rekening mee te houden. In dit artikel worden de verschillen tussen de plaatmaterialen uitgelicht.

 

Wat zijn materiaaleigenschappen waar een bouwer rekening mee houdt?

Een bouwer of verwerker van plaatmateriaal houdt, naast de wens van zijn opdrachtgever, rekening met een aantal factoren. Het materiaal moet passend zijn voor de omgeving waarin het wordt gebruikt. In een vochtige ruimte zal voor ander materiaal worden gekozen dan in een vergaderzaal, en voor een schuur is het aannemelijk dat er ander materiaal zal worden gekozen dan voor een designgevel. Daar komt de prijs/kwaliteitsverhouding al gauw aan bod. Daarnaast zijn er eigenschappen als levensduur, onderhoudsvriendelijkheid, gewicht, brandklasse, blinde bevestiging mogelijk, verwerkingsmogelijkheden, kleuren, afmetingen en beschermfolie zaken die een plaatmateriaal geschikt of ongeschikt maken.

 

Welke plaatmaterialen gaan we met elkaar vergelijken?

De platen die we met elkaar gaan vergelijken worden vaak in de praktijk voor dezelfde, of vergelijkbare doeleinden toegepast. Van alle benoemde plaatmaterialen gaan we uit van het basisproduct. Voor deze vergelijking zullen we kijken naar aluminium composiet (Larson (FR) – Alucoil), High Pressure Laminate (HPL – E.g. Trespa), Rockpanel en Vezelcement (E.g. Eternit). De materiaaleigenschappen waar bouwers rekening mee houden komen aan bod, maar ook verwerkgemak en designmogelijkheden.

 

Opvallend verschil: Designvrijheid en verwerkbaarheid

Het grootste verschil tussen de plaatmaterialen is de designvrijheid en de verwerkbaarheid. Door de samenstelling van het plaatmateriaal is ACM van de vergeleken materialen het makkelijkst te verwerken op de bouw. Ook is het mogelijk om naadloze hoeken te creëren met ACM, wat niet mogelijk is met de andere plaatmaterialen. Hierdoor kan aan de wens voor een strakke afwerking worden voldaan. Door dit te combineren met de blinde bevestigingsmogelijkheden kan er met composiet qua design en afwerking een groot verschil worden gemaakt. Ook architecten kunnen hier dus een groot designvoordeel uit halen. De combinatie van designvrijheid, de dikte van het materiaal en het gewicht maakt met name ACM ook erg interessant voor bijvoorbeeld hoogbouw.

composiet-aluminium-honingraat-kleuren

ACM

HPL

Rockpanel

Vezelcement

Dikte

4 mm

8 - 10 mm

6 - 8 mm

10 mm

Gewicht per m2

7,78 kg

12 kg

12,5 kg

18 kg

Brandklasse

B2

E

B2

A2

Levensduur

>50 jaar

30 jaar

>50 jaar

30 jaar

Prijs/kwaliteitverhouding

Verwerkbaarheid op de bouw

Garantie

Blinde bevestiging?

Rondingen?

Naadloze hoeken?

Voorboren?

Niet noodzakelijk

Altijd noodzakelijk

Niet noodzakelijk

Altijd noodzakelijk

Beschermfolie?

Beschikbare maatvoeringen

B: 1500
L: 3000 / 4000 / 5000 / 6000
*maatwerk op aanvraag mogelijk

B: 1420 of 1530
L: 2130 of 3050

B: 1200 of 1250
L: 2500 of 3050

B: 900
L: 1200

Marktfocus

 • Woningbouw

 • Hoogbouw

 • Bedrijven & kantoren

 • Publieksgebouwen & zorg

 • Renovatie & transformatie

 • Woningbouw

 • Bedrijven & kantoren

 • Educatie

 • Woningbouw

 • Bedrijven & kantoren

 • Utiliteitsbouw

Toepassingsfocus

Premium & werkbaar

Premium (Trespa) & werkbaar

Premium

Instap

Overeenkomsten tussen de plaatmaterialen

De plaatmaterialen hebben ook enkele overeenkomsten. Alle materialen bieden een garantie van 10 jaar, zijn weerbestendig en maken blinde bevestiging mogelijk. Daarnaast zijn de vergeleken materialen alle vier onderhoudsvriendelijk. Dit betekent dat er minimale moeite nodig is om het materiaal in een goede conditie te houden.

Ook zijn de plaatmaterialen beschikbaar in een grote hoeveelheid kleuren, coatings, glansgraden en structuren. Bij ACM, HPL en Rockpanel zijn (bijna) alle RAL-kleuren beschikbaar, wanneer deze worden afgenomen in een bepaalde hoeveelheid. Vezelcement zit qua kleurenspectrum in de natuurtinten en stone-looks. De RAL-kleuren hiervoor zijn beperkt. ACM, HPL en Rockpanel hebben een grootse variatie aan kleuren- en finishmogelijkheden. Denk hierbij aan betonlooks, woodlooks, metallics en holo-kleuren (reflecterend in twee metallics) bij een specifieke hoeveelheid. Daarnaast kunnen kleuren en finishes worden gecustomized, ook wat betreft glansgraden en coatings. 

 

Wil je meer weten over aluminium composiet of wil je het uitproberen? Neem eens een kijkje in onze Stock Sale. Hier zijn platen aluminium composiet van premium kwaliteit verkrijgbaar tegen een gereduceerd tarief. Veel van het ACM waar wij mee werken komt van Alucoil.

 

>> Lees meer over de voordelen van aluminium composiet

 

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op algemene, publiek beschikbare informatie. Merkspecifieke uitzonderingen zijn daardoor mogelijk.

Meer nieuws & updates…

0 reacties